Saturday, November 23, 2013

Buntu.

Assalamualaikum..

Pernah tak rasa macam kepala serabut sangat lepas tu bila orang tanya, kita sendiri macam tak dapat nak explain apa yang serabut dalam kepala? Rasa dia macam nak sepak diri sendiri sampai dah tak serabut. Heh!


These few days entah la kenapa. Asyik laa rasa macam frust, serabut, semak dan sewaktu dengannya. Rasa macam entah. Macam tak suka dengan diri sendiri. Rasa macam diri sendiri ntah apa-apa. Macam takde guna blablabla. Lepas tu rasa macam down lagi bila tengok orang umur sebaya tapi dah berjaya. Dah ada achievement yang boleh dibanggakan. Sigh!


Tapi orang kata, kalau nak bandingkan diri, jangan bandingkan dengan orang yang ada kat atas. Sampai mati pun belum tentu kau akan capai. Cuba bandingkan dengan orang yang ada kat bawah, boleh buat kau rasa bersyukur dengan nikmat yang kau ada. Tapi kalau macam tu, rasa macam tak motivated la pulak. See? Ada je benda yang kepala ni nak fight. Meluat dengan diri sendiri. 


This is not good. Semak nya kepala tuhan je yang tau. I need fresh air. Entah laa. Harap semuanya okay okay je laa kan. Rezeki manusia tu tak sama. Lain orang lain rezeki. Tapi one thing yang aku dapat belajar dari keadaan keliling - kalau asyik sangat cakap pasal orang, 

Eleh dia tu mak bapak kaya so kalau belajar bodoh pun apa ada hal.

Eleh dia tu berjaya sebab mak bapak doakan je tu, kalau kau tengok perangai dia syaiton nye bukan main lagi. 

Eleh dia tu, kuat kipas boleh laa lecturer bagi extra marks. Eleh dia tu. eleh dia ni. Serrrr! 


Bila kita keep cakap benda macam ni, sebenarnya penyakit ni tak bagus sebab jadi depan mata aku sendiri. Orang yang di-eleh-eleh-kan tu laa top student. Orang yang asyik bercakap tu jugak yang tertinggal ke belakang. Time ni laa baru kau macam tersedar, terduduk dan segala ter ter lagi. Rasa nyesal kan. 


Sebab tu orang cakap, rezeki lain lain. Jangan pernah question rezeki orang. Jangan pernah hina orang. Dunia ni bulat. Pengajaran yang sangat bernilai wey. Secara tak sengaja ajar kita supaya kurang-kurang kan la bercakap pasal orang. Layan je la diri kau di dunia kau sendiri. Moh laa sesama kita muhasabah diri dan melakukan perubahan untuk masa depan yang lebih cerah. Walaahh! :P








Wednesday, November 20, 2013

Officially Graduant!


Assalamualaikum :)


Hello bello. I'm officially graduate tapi cert kena tunggu bulan depan  !!! Finally kan, Bachelor (Hons) Accounting and Finance from University of Greenwich. Walaupun bukan first class tapi takpe laa. Redha kena bayar loan yang boleh campak myvi sebijik. Ha ha ha. padan muka kau tak belajar. 


Ceremony last saturday kat Istana Hotel. Best laaaa sebab tak pernah rasa kan pengalaman convo macam mana tapi dah ada pengalaman, rasa macam hari-hari je nak convo. Kah kah! Orang kurang kasih sayang memang macam ni, gilakan perhatian =.='


Tapi best la sebab family gathered masa hari tu even bapak aku pun ada. So apa plan? In shaa allah laa kalau diizinkan bulan depan start laa kerja tempat baru, nervous wey! T_T Takut tak dapat nak buat yang terbaik. Semoga baik-baik jee laa yeh. Amin


Kawan yang lain pun ramai dah kerja, tak kurang jugak yang still honeymoon. Main-main je lagi lepak rumah tak buat apa. Gila korang, kalau aku tu dah meroyan tak tau nak buat apa. 


Anyhow,  Congratulation untuk semua. Dak dak first class tu untung laa korang bole waive loan wey T_T jealous much ! Diakhiri dengan gambar orang kurang kasih sayang. Kbye!













Wednesday, November 6, 2013

Tak best.


Orang kata pengalaman mematangkan, tapi ada certain yang menakutkan. 

Menakutkan. Paranoid. Terbayang-bayang lagi sebelum tu masa kena macam mana sakit dia. 

Bila dah paranoid, semua benda tak kena. bila semua benda tak kena, rasa nak hempuk kepala orang. 

Perasaan yang bercampur baur. 

Perasaan yang diri sendiri tak tau nak describe macam mana.

Cuma tak sanggup nak hadapi untuk kali kedua kot. 

Walau sebesar zarah pun....













Friday, November 1, 2013

Graduation


Salam...

Hari ni nak cerita pasal grad. Finally after berhempas pulas selama 4 tahun habis jugak aku belajar. Walaupun kalau aku ingat balik tahun yang aku betul-betul serius belajar adalah masa final year sahaja. 


Saja nak throwback balik laa dari memula belajar dulu. Aku ni dari habis SPM memang takde rest sampai laa ni dah habis belajar baru laa dapat fikir pasal keje yang memang untuk menjamin masa depan. hahaha. Masa habis SPM dulu eh cop, aku rasa macam dah penah cite tapi lantak laa takde sape heran pun kan. Ok sambung.


Masa baru habis SPM dulu aku rehat 2 minggu je kat rumah sebab nak kena pegi PLKN pulak hujung bulan 12 tu. kawan-kawan yang lain semua pegi holiday la, keje laa. macam best je tengok dorang tapi aku kena pegi medical check up la itu la ini laa untuk PLKN. Hati memberontak toksah cakap laa, macam mana laa nama aku bole naik untuk PLKN ni. Kem dah la bukan calang-calang, dekat asahan nun, hujung melaka betul. Fuhhhhh


Tapi aku ni memang aktif kat sekolah so takde la rasa macam cuak sangat ke apa just rasa macam tak syok sebab jauh dari family je laa. lama pulak tu. Nasib kem aku ni ramai gak budak sekolah kena campak kat situ so takde la rasa loser sangat. hahaha. dah la tu masa first week kat sana ada jeee benda tak kene. Memula kena rombak katil laa sebab dia nak kita bercampur-campur melayu cina india. tak boleh satu row tu melayu saja, cina saja gitu. lepas rombak dapat plak blok lagi satu sebab satu kompani ada 2 blok dorm. kena rombak dorm satu hal dapat plak katil tepi pintu. aku ni penakut dah la boleh tahan minta pelempang nye. 


tak cukup dengan tu, lepas rombak tu dia kata kompani aku masa tu bravo, dia kata bravo ni ramai sangat budak kl, charlie sikit je ahli dia. dah kena campak pegi charlie plak. sedih takyah cakap la sebab dah la kawan sekolah aku ramai bravo. kena maki je dengan budak lelaki semua sampai rasa nak telan je dorang, taktau aku punya sedih macam mana. Masa kena masuk charlie tu dah la dia announce masa assembly, menjejeh-jejeh air mata aku depan orang ramai. Memalukan sungguh!


Masa tu rasa cepat laa bulan tiga, nak balik taknak duduk sini. tapi bila dah cukup 3 bulan kat plkn tu, menangis pulak dia taknak balik. hahaha. dasaaarrr. masa aku balik dari plkn tu, satu hari je lagi result spm nak keluar means esok tu la. Then kebetulan on weekend tu ada education fair. but before education fair tu kakak dengan abang aku dah angkut aku dari satu kolej ke satu kolej. kalau boleh jam tu jugak nak sumbat aku belajar. aku memang terpaksa redha jee weyy. 


lepas pegi dari satu kolej ke satu kolej. pegi ke education fair lagi. lepas bincang punya bincang, finally kakak aku decide masukkan aku kat segi kl untuk buat foundation then terus ke degree. aku tak kisah janji jangan suruh tukar course jee la. bulan 3 result keluar, bulan 4 aku dah masuk belajar. gilaa la. kawan-kawan lain semua honeymoon lagi kot. frust gak la. dah la takde rehat kan. pastu macam memberontak jugak la pastu bila result drop tau kau gigil kan? hahaha


Pejam celik pejam celik tengok dah habis dah 4 tahun. aku rasa macam baru jee lagi study foundation. konvo aku 16 hari bulan ni. tak sabar pun ada sedih pun ada. tak sabar sebab akhirnya dapat gak aku pakai jubah londeh tu kan. tapi yang sedih nya, result lari sikit dari apa yang aku target. bertambah sedih frust lagi bila beza kurang dari 5 markah je dengan apa yang aku target and dengan apa yang aku dapat. Tapi aku percaya, percaturan Dia lagi hebat kan? kita tak kan tahu. 


Ayat sedap kan hati pun ye. ayat untuk menyedarkan diri pun ye. hahaha. apa-apa pun aku berterima kasih sangat sebab akhirnya dapat segulung ijazah dengan jayanya. sekarang masa untuk fikirkan macam mana nak majukan masa depan. umur makin meningkat. cehhh cara cakap macam dah masuk 30 jee. hahaha. dah boleh fikir dah pasal masa depan macam mana nak kumpul duit untuk tettttttttttttt kbye!



Monday, September 9, 2013

Pengalaman Mendaki Gunung Kinabalu



Bosannn. Ada keje nak kena buat tapi mood tak berapa nak ada. Tadi jalan-jalan tengok gambar then ternampak gambar masa pegi panjat kinabalu last year.


Nak panjat gunung ni plan setahun awal. Tak agak-agak. hahahaha! Tapi memang sepatutnya macam tu supaya mental fizikal dan jugak poket anda tak terkejut nanti. Hehehe. Book tiket flight dulu baru settle yang lain. Masa tu Airasia ada promotion apa taktau, so harga pergi balik ke Kota Kinabalu tak sampai RM130 pun sorang.


Murah memang murah la tapi sakit pinggang jugak la sebab journey tu 2 jam lebih. So sepanjang setahun sebelum tarikh tu macam-macam persediaan. Latihan fizikal. Kitorang panjat broga and make sure sampai puncak. Then pegi FRIM then pegi cycling. Sini je laa tempat yang kitorang pegi untuk training. TIPS : sebenarnya nak panjat Gunung Kinabalu ni lebih kepada mental. Fizikal kalau kuat semangat insyaallah boleh sampai sebab boleh take your time slow-slow untuk sampai Laban Rata. Tempat training yang bagus - panjat tangga Batu Caves and panjat Bukit Tabur. 


Selain tu preparation barang-barang yang penting contoh sweater tebal. Lagi baik beli sweater yang 2 in 1 and boleh bukak pasang. Luar dia waterproof and dalam dia tebal. Senang tapi berat sikit la. Then coklat, ni untuk gain energy even nanti dia akan provide makanan untuk kita bawak naik tu tapi still tak mengenyangkan. TIPS : Ni pengalaman sendiri, nak bawak energy drink better bawak redbull yang tin biru 5 hengget ke berapa satu tin tu. Macam aku bawak hari tu livita, kan agak manis so jalan baru 10 langkah tekak rasa kering and sempit, lagi laa susah nak nafas. Pastu bawak laa cool inhaler, macam aku sebab takut hidung tersumbat susah nak nafas so cool inhaler tu memang sangat membantu.




About to start the journey. Kitorang ambik flight pagi so sampai sana tengah hari, abang aku dah book kereta siap-siap so semuanya smooth je. cuma nasib tak berapa nak baik, tarikh yang kitorang pilih ni sabah tengah musim hujan T_______T

 

Sampai kat KK, kereta dah tunggu so memang tak lama la. Then terus shoot ke kundasang sebab Sabah kan cepat gelap. Pukul 6.30 dah macam dekat pukul 8. From KK to Kundasang, 2 jam drive. Jalan macam nak naik Cameron. Ditambah pulak hujan dan kabus tebal macam ni. Kecut perut baq hang, nasib aku standby Papago, so tau la kat depan kena belok kiri ke kanan ke, jalan kan macam ular. Pastu kena slow je and pasang lampu kerete tu tinggi sebab takut lori ke apa ke. 


Kitorang book lounge untuk stay before hiking day. Sempat la rehat 1 hari jalan-jalan pegi ladang lembu and all. So masa book tempat stay ni, nama meletops nye "Kinabalu Lounge" siap dengan gambar kat lereng bukit, bukak tingkap boleh nampak gunung semua. Wahhh, menarik! Sekali masa sampai tu, tempat dia kedalam gilerrrr. dah la jalan dia muat 1 kereta je, tepi tu memang dah curam bukit. Kecut perut nak mampos, dah laa kabus tebal.



Ni la tempat stay yang meletop katenye tuu, takde kipas takde aircond tapi dah cukup nak buat kau sejuk sampai ke tulang. Nak kencing pun fikir panjang sebab air dia rasa macam ice cube!



Balcony. View memang priceless la, tapi tempat seram nak mamposss. 


After dah letak barang, sembayang rehat sekejap. Kitorang keluar cari makanan. Kat sini takde bagi kau makan ke apa, lounge je kot. Pegi la ke pasar kundasang tu beli barang-barang masak untuk makan malam. 


Esok, pagi-pagi dah bangun before keluar jalan-jalan ke dairy farm and all. Tak sampai 24 jam ada kat sini aku dah rasa nak demam. Sejuk tahap nak meninggal, tapi dorang relax je pakai short and sleeveless. Gila ke apa?



Warm up sikit. Esok nak panjat takde la terkejut. Kononnnnn.



Ni la dia tempat kitorang stay. Walaupun seram, tapi udara fresh and priceless view. 




Esoknya hari yang ditunggu-tunggu. Perasaan? Bercampur-campur. Excited ada. Happy ada. Nervous ada. Takut ada. Tak yakin pun ada. Tapi berani kau nak cakap "tak jadi la nak panjat, orang tunggu kat bawah je", nak makan penyepak kau cakap la macam tu kat abang aku. Hahaha!


So pagi tu awal la bangun sebab nak register pukul 8. Jangan ingat orang panjat ni ada season je ye. Hari-hari memang akan ada orang naik and dia limit kan 150 orang je kalau tak silap untuk satu-satu masa kat Laban Rata tu. So sila book awal. Ecehhh. 




Lepas dapat tag and bekalan untuk bawak naik sementara nak sampai Laban Rata.



Muka senyum tapi hati nak meletop weyyy. ahahaha



Budget-budget jee ni. Hahahaha! 


Ni senarai nama orang yang turun naik gunung ni masa marathon. Kau mampu dalam 2 jam dah setel? Tercabut nyawa nanti. Hahaha!



Ni ngam-ngam masa baru turun dari tangga gate Timpohon tu, belum apa-apa kakak aku dah tergolek kat tangga ni. Nasib takde apa-apa. Kancheongg betul. ahahah. Hujan sepanjang masa kitorang naik. Apa pun tak boleh!



Mula-mula je semangat sikit-sikit stop ambik gambar. Hahaha!


Batu Cave 1


Batu Cave 2


Batu Cave 3


Batu Cave 4. Masa sampai sini serious aku macam WHAT???? pastu ada amoii tu turun sambil tu dia gelak and cakap, go on and it's gonna be "fun". Hahaha!


Batu Cave 5


Batu Cave 6


Semua jalan nak naik menuju ke Laban Rata adalah macam ni. Agak-agak kau dah boleh berlari turun naik tangga batu cave tu, dah boleh register la untuk panjat kinabalu. hahaha



Dah rasa macam minta nyawa jalan sekali tengok tak sampai pun 2km. Tapi rasa macam dah lama sangat berjalan niii. 



Ni dah nak sampai Laban Rata. Takde laa dah nak sampai tapi dalam lebih kurang 2km macam tu la. 

Ada satu kawasan tu, lagi atas daripada ni. Masa kitorang jalan tu hujan tetiba lebat. Dah la sejuk, penat, oksigen tak cukup dengan lapar nya hujan pulak lebat. Track dia macam ni jugak tapi lagi condong, air turun dari atas dah serupa air terjun. Rasa macam lalu dalam sungai. Kasut basah, stokin basah. Baju hujan dah boleh campak sebab macam tak membantu je. so sila beli baju ujan yang tebal sikit. Hahaha. Cabaran betulll.




Ikut suka hati dia la. Nak ujan dia ujan. Nak panas dia panas. Hahaha. Tapi kau buat relax je la sebab view yang kau dapat memang priceless gilaaaa. 



Kitorang sampai Laban Rata pukul 4.30. Start naik pukul 9 pagi. Slowww sebab hujann. Kakak aku dengan porter tu sampai pukul 5 lebih. Dia lutut masalah sikit. Kitorang ni independent gila jalan sendiri je, kakak aku porter jaga. 


TIPS : Sepanjang perjalanan tu, kalau kau datang dalam team yang besar, jangan tunggu semua sebab stamina tak sama kan. Macam aku, aku jalan dengan abang aku, stamina kitorang sama. Akid dia belakang kitorang sikit sebab dia orang tua. hahaha! Kakak aku belakang sekali dengan porter. Even kau takde geng, tapi kau teruskan berjalan kalau rasa ada tenaga. Jangan stop. Takyah takut, orang ada je lalu lalang. Baik turun atau naik so takde apa pun nak ditakutkan. And sepanjang aku naik even hujan, alhamdulillah takde nampak binatang yang seram-seram ni. Setakat tupai je la, tupai pun kalau kau takut memang tak dapat nak tolong laa. =.='


Dah dapat kunci bilik, masuk bilik and wash up makan and tidurrr. Kat atas ni lagi laa sejuk, cakap pun keluar asap. Feeling obersee sangat. Water heater time ni laa nak rosak pulak. Air dia memang tak boleh nak diterima. Rasa mandi dengan air batu!


Malam tu aku tak boleh nak tidur dah. Demammm. Badan panas gila tapi aku menggigil. Orang lain rilek jee tidur. Dah la ada penyakit takut tidur sorang kalau pegi tempat-tempat yang tak biasa. Perangaiiiii. 



Pukul 1 pagi bangun and supper. Pukul 2 berkumpul and siap-siap untuk meneruskan pendakian ke puncak. Masa type ni pun berdebar-debar haa. Tak boleh lupa moment ni. Aku dah budget taknak bangun and taknak pegi. Nak tunggu kat dalam bilik je sebab serious tak larat tapi lebih kepada mental aku yang takut tinggi. Tapi macam aku cakap la, memang cari pasal kalau kau kate kau taknak pegi and nak tunggu kat hotel je. Abang aku punya bijik mata macam dah nak terkeluar. Kuatkan semangat kuatkan semangat. 


So aku pun teruskan jugak. Ni sebenarnya bukan laa sebab demam sangat pun sebab baju aku pakai dah terlebih-lebih tebal walaupun still rasa sejuk. Tapi lebih kepada mental aku yang takut tinggi and takut gelap. So boleh paham tak kat sini sebenarnya pengecut macam mana tapi nak jugak pegi. HAHAHA!.


Sampai dekat KM7++ kau boleh campak tongkat sebab dah takde tanah langsung. Semua batu. Kat sini kau kena daki pakai tali je. Macam rock climbing tapi takde benda yang ikat kat badan kau untuk safety. Orang lain rilex je tapi aku kan menggelabah memang over nak mampos. Memula dah taknak teruskan bila nampak tali tu. Pastu abang aku tarik aku follow belakang dia, akid jaga belakang aku. Kauuuuu, mana nak lari?? Choiii sangat.



Aku tersukan jugak walaupun air mata dah menjejeh-jejeh. Bukan sebab tak larat wey, tapi aku gayat. View semua macam gambar kat atas ni. Pastu nampak town KK tu lampu kecik-kecik rasa macam betul-betul macam nak jatuh. Geli-geli hujung kaki ni. Tapi sebenarnya takde apa, tapi sebab gelap tu yang rasa macam bawah kau jurang.




Decide untuk calm kan mind dulu before continue the journey. Time ni aku fikir, kenapa la aku buat benda ni. Kenapa la aku follow ni. Baik duduk rumah je. Teringat kat mak. Time ni la kau ingat tuhan. Sumpah lawak, drama gileee. Aku rasa macam baru je duduk, sekali porter tu kate, dah dekat pukul 5, tak rasa kau sempat sampai check point. 


Kau kena sampai check point before or on 5.30. Lebih dari tu dia tak bagi masuk. Masa kat sini lagi 500 meter nak sampai check point tak silap. Kauuuu, abang aku punya berbulu dengan aku sampai seminggu dia bahan aku. Ye laa sebab dah dekat kan tapi gedik layankan sangat gayat tu end up tak dapat sampai puncak. Buat penat je dia bawak camera gabak-gabak. Hahaha! Tak dapat nak berlagak dengan kawan-kawan dia yang dah sampai kat puncak, dia guna nama aku. Semua sebab aku. Semua akuuuu. T_____T


So lepak sini je laa tengok sunrise. Tiba-tiba rasa bersalah dalam ketakutan. Hahaha. Apa pun tak boleh. Sebenarnya nak teruskan tapi takut pastu sementara tengah fikir antara nak teruskan ke tak tu, masa dah tak sempat so terus rasa bersalah. Erghh! Pastu terfikir, alaaa macam mana nak berlagak dekat kawan-kawan college ni. Haktuihhhh!



Kebesaran yang tak mampu nak cakap dengan perkataan.



Sunrise!


Porter decide untuk bawak aku turun dulu before langit makin cerah sebab takut aku lagi gayat. Tapi bila aku tengok gambar, its not that bad. Takde la teruk macam yang aku bayangkan sebenarnya tapi kalau dah gayat tu apa pun tak boleh kan.




Track kat atas macam ni je semua. Pandai-pandai kau nak cari kat mana nak pacak kaki kau. Tapi cara sebenar nak naik ni, pegang tali then rapatkan badan ke batu tu so kau bole jalan macam biasa. Tapi orang macam aku ni kau ikat badan aku kat batu tu pun aku still rasa tak selamat. Menyampah!







Siapa tau kartun brave tu. Serious rasa macam berjalan dalam cerita tu.Hahahah! Cantik sangat, macam ni punya cantik rupanya pokok-pokok yang tumbuh kat tempat tinggi. Gambar tu semua masa nak turun. 


So sampai bawah je kitorang kemas barang and siap-siap untuk check out sebab kena check out before 10.30 kot tak silap. and kau kena sampai Timpohon gate before 4pm. Pandai-pandai la kau budget time. Masa turun Alhamdulillah Allah swt tu dia bagi pinjam cuaca yang cantik untuk kitorang tengok puas-puas view yang memang tak mampu nak cakap dengan perkataan wey. Bila dah dekat dengan KM5 baru laa ujan, tapi time tu tak kisah la kan sebab hutan jee. Hehehe


So kesimpulan yang dapat dibuat, dari Timpohon ke Laban Rata adalah biasa-biasa je. Set your mind bila nak start journey from Laban Rata to the top. Ni yang sangat mencabar, apa-apa pun pengalaman ni memang sangat tak ternilai. Fizikal boleh diusahakan tapi kalau mental lemah macam aku, banyak-banyak kan laa selawat. Hahaha! Now tengah cuba nak lawan gayat sebab dalam planning untuk panjat lagi sekali sebab aku tak puas hati asyik kena bahan je. Kau tunggguuuuuu *sambil lipat lengan baju*




Counting days to be there again :D

Wednesday, August 21, 2013

Raya 2013


Dia pun nak jugak... Ehek ehek ehek. Biar la nak feeling sendiri pun kan. Sendiri update sendiri baca sendiri seronok pendek kate syok sendiri. mwahahaha! Ada aku kesah?? *flip shawl*


Okay raya tahun ni nothing much and dari awallll puasa aku memang takde mood nak raya. Rasa macam konghajo je masa puasa pun rasa macam biasa-biasa je. Perasaan dia macam tak excited macam selalu laa. this is not good tapi just keep it to myself and think positive la. Ni mesti kena banyak muhasabah diri ni. Betul ke muhasabah eja dia? Macam salah je.. ahh lantakkk..


Tapi dalam takde mood tu, kemain google gak latest design baju raya caner tahun ni. Nampak ramai pakai peplum lagi. Still yeh? Tema family tahun ni turquoise. Terus terfikir nak match dengan pink tapi baju prom hari tu dah pink. And terus terfikir warna salmon kalau dah masak tu. Ape nama tu, peach yeh? Pun cantik jugak. Then lagi 2 minggu nak raya baru cari kain. Nasib tailor kakak sendiri. Demand jangan tak demand. wakakaka!



Dan tadaaaa! Ini lah baju nya. Inspired from ezuan ismail ke apa ntah nama designer tu tapi tangan tak jadi sangat tapi tetap feeling diva ok. Haderr? kah kah kah!


Raya pertama memang tradisi keluarga aku semua akan membuta. Hahaha! Kitorang memang semua longlai especially aku laa sebab jadi bibik kan kemas rumah. Mana nak jahit manik kat baju lagi sebab gila glamour. Hahaha!


Tapi masa raya pertama tu dalam tengah hari la baru semua dah mandi pakai cantik-cantik then salam raya. Dalam pukul 2pm macam tu pegi raya kat umah parents abang ipar aku sebab family memang rapat. Aku raya pertama masih dalam fasa mood swing sebab katenye takde mood dari awal kan. Boring dengan diri sendiri. Huhuhu




Ada lagi gambar reramai tapi dalam dslr, malas nak minta laa. Lagi pun seciput je yang ada. Ada yang tak datang lagi la, balik family sebelah lagi satu la apa la so tak fun sangat pun first raya.


After that pegi singgah kubur arwah nenek. Al-Fatihah. Dah makin penuh aku tengok kubur datuk keramat tu. huhuhu. Selalu kan kalau datang kubur mesti hati cakap, caner la dorang kat dalam tu. Nanti turn aku camne laa pulak. Wallahualam! Rasa gak la insaf, tapi dah keluar dari kubur tu still tak sedar diri jugak. Sedeyyyy!! ahahaha.


Then esoknya ke kuala selangor kita. Haaa ni wajib. memang wajib, boleh kena demam kus kus kalau dalam setahun tak makan langsung bakso pakcik aku ni. Hahaha! Sodapp nak mampoih weyyy. Dekat sini je laa kitorang feeling ada kampung. Sebab nak pegi pun jauh kan. Then kawasan dia memang kampung habiss. Fuhh!




Konvoi bape kete aku tak ingat tapi banyak jugak la. Aku naik dengan abang and kakak ipar dengan anak-anak dia. Yang pompuan tu kemain nak tido peluk bagai. Hilang vogue makcik kau. Habis tercabut manik-manik baju aku. Tension betul. Nasib comel. Rasa nak makan je kau ni!






Perut dah kenyang, sesi menggedik dah bermula. Tapi cuaca bapak panasss. Berlengaihhh!





L-R : Ayang (anak ke 2), Mega (Cucu pertama), Cakni (anak ke 3), Abg herry (abg ipar pertama), Abg wendy (anak ke 7), kak epy (cousin), orang kurang kasih sayang (anak ke 9 - bongsu). 

Yang duduk bawah tu pulak : Onang (anak sulung), Kakak (anak ke 4)




Suka sangat gambar ni. Sebenarnya candid, saje gedik angkat kaki sekali semua follow pastu gelak-gelak, banyak sangat photographer time ni, abang aku punya phone managed to capture this. suka nyaaa. ehek ehek


Tak lama pun kat sini, dalam 6 lebih dekat nak maghrib macam tu beransur ke gombak pulak. Lepak situ sampai dekat pukul 10 macam tu. Supposed ada lagi 1 rumah nak pegi area situ jugak tapi semua kate taknak. Jadi beransur la kami kereta demi kereta. Kereta yang aku follow telah diamanahkan ke Mcd dulu untuk tapau makanan. 


Yang pelik, kitorang order banyakkk tapi cepat je siap. Ok good then. Drive macam biasa ke rumah, then bila dah dekat dengan lorong rumah nampak banyak orang, kete motor tepi jalan. Ingatkan ada accident ke apa, pehal ramai sangat ni. By the time kereta belok nak masuk lorong je aku nampak api besar. Rupanya ada rumah terbakar. Panjangkan leher tengok area mana, jantung nak tercabut bila nampak area rumah kitorang.


On the spot abang aku stop kete suruh kunci duduk dalam kete, dia terus lari nak pegi tolong. Gelabah punya pasal dia park kereta tengah jalan then aku dengan bunyi bomba kat belakang. Ada jugak kena sodok nanti ni.. Kakak ipar pass baby kat aku, dia park ke tepi. 


Time ni memang aku dah pucat sebab aku tak boleh langsung tengok rumah terbakar. Takut sangat tengok api. Then tanya dekat few orang area situ rumah sape yang terbakar tu sebab aku tak boleh nak masuk, banyak sangat bomba kat depan. Then diorang kata rumah tukang jahit baju dengan jual satay tu. Confirm! jiran depan rumah aku.


Menggigil lutut laa aku cakap. Jantung dah nak tercabut. Api besar nak mampos, ke kiri kanan api tu pegi. Cuak gila takut kena rumah sebab rumah aku atas dah la papan. space antara rumah depan dengan rumah aku tau takde la besar mana, wire pulak dekat-dekat jee. Dengan pokok mangga sebesar-besarnya. tu pun jiran sebelah pokok mangga dia dah terbakar half. takde la terbakar teruk, just daun-daun  layu, buah half terbakar half elok. 


Bomba pulak problem. Air tak cukup. tak jumpa pili bomba. Sampai 3 ke 4 boomba datang. Tapi tak lama lepas tu api dapat laa padam. For me kan, aku lagi anggap bomba hero dari polis ke askar ke. ahahha. Dan dan kau kannn. Then api dah padam baru dapat balik rumah, tu pun polis tu tahan tanya nak pegi mana. tunjuk rumah baru dia bagi masuk sebab dorang ada letak border kuning tu tak bagi masuk. 


Alhamdulillah takde kemalangan jiwa. Semua masa ni kat luar tengah beraya. And rumah jiran depan pun kena sikitttt je. Sempat diselamatkan. 






 Api baru naik and tengah marak. 





The next day. Sayu jee tengok. Kejadian jumaat malam, tapi sampai ke hari isnin bau terbakar still kuat. malam tido memang tak lena la. kejap-kejap terjaga. 


Tu takpe tu takpe. Tak sampai 24 jam ni jadi, rumah kat lorong 7 pulak terbakar. Mine is lorong 2. 



Nampak dari balcony rumah. Gilaa laa. dah kenapa asyik terbakar kan. Jantung belum nak ok pasal jiran depan rumah, boleh pulak ni jadi lagi. Raya memang kitorang raya 2 hari je. Lepas tu takde mood dah plus paranoid. Semua duduk rumah je


Thennn, last saturday, jiran sebelah rumah aircond dia pulak terbakar. Nasib jiran dari arah belakang nampak, cepat-cepat siram air. Semua punca kebakaran ni adalah - litar pintas. cuaca panas melampau kan. Mana plug yang rasa tak pakai, tutup laa. Takde dalam bilik tutup lampu kipar air cond semua. Aku punya paranoid, kalau takde dalam bilik, cabut ibu plug terus. lantakkkk.


So inilah cerita raya saya. Selamat hari raya. :D





Monday, August 5, 2013

Nescafe.


Ni bukan iklan nescafe 3 in 1 ke ape ye. Semalam cuaca punya lah panas. Bangun awal start membersihkan rumah. Basuh sofa sampai pukul 3 petang tu dah rasa nak matiiii. Nampak air paip tu pun macam sedappp je..


Kalau iman tak kuat memang dah teguk dah air, punya la kering tekak tuhan je tau. Malas nak fikir so pegi tidur dengan harapan bila bangun dah maghrib. hua hua hua perangaiiiiiiiii...


Tapi bila bangun tengok jam baru pukul 6.20. apakah semua ini???? Yang mama dah bising dengan tazkirah percumanya sambil kacau rendang. tu tuhan uji laa. kena kuat laa blablabla. Aku dah terbayang ais ais ais. Sedapppnyaaa. Tekak dah kering gila ni.


Masuk waktu berbuka tengok ada air nescafe ais je, biasa bermacam-macam jenis air sampai pening nak minum yang mana. Tapi dah ada itu je nak pulak aku haus macam nak mamm kan, minum jee la. Orang azan je cepat-cepat baca doa, teguk 1 mug besar. Pastu refill.


Makan pun tak lalu sebab banyak sangat air, kepala tak fikir apa sambil sedapnya kunyah ais dalam cawan tu. Dah habis dah 2 mug besar nescafe ais. Done berbuka kemas semua, sambung buat kuih. Kauuu, lagi bape hari nak raya baru hegeh-hegeh nak buat kuih. Mana nak kemas rumahnyaa. Hahaha


Sampai pukul 1 rasa pinggang nak patah, masuk bilik dengan harapan nak tido sebab badan penat sangat. bila baring je mata segar gilaaaa. Pastu rasa pelik, lawak apakah semua ni? badan aku penat kepala sakit tapi mata taknak cooperate pulak, lempang kang!


fikir punya fikir baru perasan togok 2 mug besar nescafe. Cite dia memang tak dapat laa tido sampai sahur. Sambung baring lepas tu dengan harapan dapat tidur. Dapat tidur tu memang dapat la tapi pukul 7 pagi and pukul 8.30 nak bangun siap-siap pegi keje.


Sekarang kat tempat keje mata zombie, kaki dah lenguh sebab penat tapi tak dapat tidur. Hari ni berbuka nak barli ais. KBYE!!!


Saturday, August 3, 2013

Come back..


Gituu. Budget budget ramai sangat baca blog kau? Perasan!

Stop blogging sebab katenye quota gambar dah penuh kan so malas nak update sebab takde feel kalau tak boleh letak gambar. 

Saje try hari ni sebab nak luahkan sikit rasa geram kat sorang ni, tapi dah tulis kita save je la. Bulan pose kan, tak baik ngumpat. hihihi

Nanti ada mood kita update lagi. Gambar takde motif. Saje jadi pembakar semangat jee. Boleh? 

Kbai!


Tuesday, February 19, 2013

Here comes the video!


Ingat lagi dulu tak aku ada join Digi Buddyz Never punya contest tu. Yang kena cerita pasal Digi Easy plan tu? YES! Video dia dah keluar dah. Thumbs up to TheMalaya for awesome shoot. And thank you to NUFFNANG laa of course.! Tak pernah menyesal join event diorang. hehehehe. Ada jugak kawan tanya why dah tak update blog. Saya punya blog dah lebih quota awak. Tunggu laa nanti siapa baik hati bole purchase kan untuk saya quota untuk gambar tu 
T____________________T


Ok dah, ni videonya. 




Thank u again Nuffnang!! Muah muah muahhhh! And Digi, dont worry, i will always followw youuuuuuuu.... 

hehehehehhe. Kbye!