Thursday, November 29, 2012

Me, You and Digi


Hello poeples! Yeahhh, such a long long long time since my last post yeah. Feel very awkward to writing again BUT this time i do really really want to write about something that i CANT be apart since the first time we met. Ahaaa! What is that?? :P


As a student, kita selalu cari benda yang bole kita afford macam pakaian kita,foods and also entertainment kan. Student memang cukup tak boleh dengar kalau ada promotion or anything yang offer untuk entertainment dengan harga yang murah apatah lagi FREE. Yeahh, siapa nak tolak benda free kan? Heh!



So, apa yang aku nak cakap sebenarnya ni? Ok, I'm going to talk about "How you and your Buddyz™ are Never Apart 24/7 Me and my buddy, memang tak boleh kalau tak contact dalam sehari.We always contact to each other even when we are sleep! Seriously tak tipu! Tapi, kami cuma lah student yang tak ada fixed income and dapat monthly allowance from our parents pun tak banyak so how we can maitain this twenty-four hours communication? 


Until we found Digi Easy Prepaid Plan. Almost setahun dah aku pakai plan ni since we noticed that our RM10 credit can be lasting for only 2 or 3 days. Bad thing for student you know. hahaha! So that time, aku beli sim pack ni, we have to show our student card and IC. But nowadays, i think u can simply buy this Digi Easy Prepaid without showing your student card.


Why we are interested with this plan? What are so good about this plan until i'm willing to change my number? Nahhhh. There you go...... This Digi Easy Prepaid Plan, you can connect with your buddy 24/7 for free and also Free SMS. One thing yang aku suka pasal SMS bila guna Digi Easy Prepaid is, everytime kau topup, buddyz kau pun akan dapat FREE SMS. Haaaa. and also Free for FB too! 


Benda lain semua aku rasa macam bonus je tapi main thing dekat sini is FREE CALL!! Senang sangat. Boleh on call sampai panas telinga and the best thing is, its FREE! hahaha. Aku dengan buddy aku stay dalam negeri yang sama but dari rumah dia nak ke rumah aku, ambik masa around 15 to 20 minutes. Tapi our relationship rasa macam duduk dekat benua yang berlainan bila, bangun tido call dulu. Nak keluar rumah call lagi. Dah sampai tempat yang dituju pun call lagi. Nanti ada free time, call lagi tanya dah makan ke, makan apa, buat apa blablabla sampai nak tido pun call lagi.


Frankly to say even kitorang tido pun still on call. Bila masing-masing dah dalam selimut sambil peluk bantal busuk and get ready nak tido, either me or him akan call dulu and sembang about anything and everything. Both of us pun pakai Digi Easy Prepaid, memang sangat memudakan communication kitorang. So bila masing-masing dah ngantuk and nak tido, hang up first then call back and put aside then we sleep together and sometimes aku boleh dengar dia mengigau jugak! LOL! hahahaha


Best jugak pakai Digi Easy Prepaid, so bila ada emergency and you are running out of credit, aku boleh call dia anytime sebab free call. Same goes to kalau aku dengan buddyz gaduh. Senang sangat nak melepaskan amarah! Tak payah kumpul semua point, then bila call lepaskan semua macam bom atom! Kau teringat je apa-apa boleh straight call sampai lapanploh kali pun takde hal. Hahahahaha!


Sometimes, family pun tanya apa benda yang aku sembangkan sampai kerap sangat call and sms. And i dont have any idea for that. Hahaha! We just love what we are doing and dengan plan ni jugak senang untuk aku kalau perlukan on-time information from him! Hehehe. Sometimes even kitorang ada depan depan pun still, texting to each other. hahaha!


So, I  am writing about my experience and how about yours? So sad I cant share the badges with you guys since blogspot said i have used enough quota space? Vhat iz thiz mann. Hahah! Please CLICK HERE for you to see the badges! Till we meet again. Bye!







Wednesday, July 25, 2012

Final year..

Alhamdulillah, my doa and wish finally has come true. I have passed my final year and I am going to the last step in my education (i guess) on September. A little bit dissapointed with the marks if compare with my friends my im thankful if compare the marks with the first year.



So many planning once i completed my study. Too many things to catch and i really really hope everything goes smoothly, insyaallah. Cant wait to wear the huge-loose-black dress and smile 360 degree infront of the camera. hehehehe


Last but not least, happy fasting to all muslim and how it goes?? I got 'license' on the fourth day, goshh!!! Sigh!! Hope this year may bring us much better than previously yeah!!


Peace no war!

Friday, May 18, 2012

Blablablabla!!

Almost 3.30am. I'm here, sitting at my study table with the bloody notes but please, currently playing bingo! All time favourite game. Hahahahahaha!. I read the notes for few lines but then i'm yawning more than the words that i read. dafork mengg..

One paper is done, and another three to go before i can go for my holiday. Its almost for four months yaww. yeaaayyerrrsss!! Time flies so so so fast, rasa macam baru je register untuk foundation about..... three years ago? Like seriously?? Ada anak, dah pandai cakap dah pun. wawawawa!

So here i just wanna do a short wish list for myself after exam. pfftt!

1. Playing bingo continously.
2. Swimming till i found shark in the pool (FTW!!)
3. Start doing exercise at the gym to gain back my stamina for 2013 mission - climb Mount Kinabalu, hell yeah!
4. I can go here and there without being worried about exam, homework,test, assignments blablabla
5. Sleep and wake up whenever i want
6. Pick a day for hiking at Broga as one of the preparation for Mount Kinabalu
7. Cook my favourite dish till everyone vomit

Thats all on my mind (so far). I really want to do everything without thinking anything about schools. But not to forget for job hunting since i have to collect money as much as possible for the trip on April. I really hope i can found the job as soon as i finish the exam. Sigh! Wanna go to sleep now. Night night ;)










Sent from my iPad

Wednesday, May 9, 2012

Terima kasih Tuhan :')

Thank you for sending him to me

Thank you for showing me the right path

Thank you for taking all the things and peoples that i love so much yet you replaced them with something over my expectation

Thank you for all the chances and changes

Thank you for all the obstacles you gave to me and you reward me with priceless moment

Thank you so much Allah. Alhamdulillah for everything.




Thursday, May 3, 2012

Exam

16th May - Taxation
21st May - Business and Company Law
22nd May - Advance Financial Accounting
30th May - Management Accounting


almost done with my second year degree but i'm freaking nervous and worried about this exam especially the one on 22nd may. Ohh myyy. Pray that everything gonna be ok and the most important thing is I DONT WANT TO RESIT! wish me luck k ;(

Wednesday, April 4, 2012

Wordless Wednesday






p.s some of my pictures during my birthday-day-out. The vow and dinner at The Westin.

Monday, April 2, 2012

Singapore



Assalamualaikum...


It's been aaagggeesss i did'nt update my blog. well biasa la tu kan. kejap rajin, kejap malas. hahaha. Ni pun baru dapat bernafas sikit, 2 bulan ni i was sooo busy with so much thing. Officially resign daripada part time job aku on 1st February. Then aku start busy jaga mama (hyperbola sangat :P). Tapi memang betul la aku jaga mama before and after dia surgery while on the same time busy with class and siapkan assignment since aku ni memang last minute baru menggelupur nak masuk library, bukak journal and all. Sigh. 


Masuk March, ada saudara jauh dar Jakarta datang and stay with us for almost 2 weeks. Orang jauh datang, takkan kau nak suruh main dalam rumah je kan? Mesti nak bawak jalan-jalan. Walaupun yang bawak jalan tu kakak aku, tapi kaki ni kan gatal nak berjalan jugak, walaupun tau ada assignment law yang killer tengah menunggu. Gamble! Then minggu last dorang dekat sini, tetiba ter-ajak pegi singapore since dah dekat dengan Malaysia.


And aku rasa memang dah jadi trend untuk tourist Indonesia if datang Malaysia mesti kena singgah Singapore, macam pakej gitu. Lepas tu mesti ambik gambar dengan singa yang keluar air tu, holoh holoh. Akak aku dah ambik cuti the whole first week dorang sampai. Masuk second week tu, ada la pakcik makcik yang lain datang ambik diorang. Then nak pegi Singapore ni, me, my mom and him jadi tourist guide untuk diorang. So let's picture talk pulak k? Tak banyak sangat la gambar.



Heading to Sentosa Island



Ahmazing waterfall. Bercorak-corak gitu. ;)



Bought this unique bottle as souvenir for myself. ngeh ngeh.



Masjid somewhere in Bugis kot tak silap



Must-go-place. hehehe. USS






Hard Rock Singapore






We was thought this is the lion yang kuar air tu. Rupanya tu dekat area Marina bay =='



Since we arrived sampai la ke petang, hujan tak henti-henti. And aku pulak pakai Rubi flat yang material kain, rasakannn. Habis kaki kecut-kecut.



Next time datang nak naik tu :D



Mama kagum sangat dengan  Marina Bay Sands ni. DAri jauh dia kata dia nampak "kapal" atas bangunan. hahaha. nomey nomey nomey :D





Tell you that this is ONE DAY JOURNEY. Satu hari sajo. We took train from Kl Sentral at 11pm then arrived Singapore around 6 in the morning the next day. Then naik train from Singapore at 11.30pm and safely arrived KL around 7 in the morning next day. Balik semua pengsan. Pheww. 





Tuesday, March 13, 2012

Buku Merah





Just for a day, Goodbye Malaysia :)




Saturday, March 10, 2012

Grateful for being a WOMAN





Ciptaan Allah yang bernama .... WANITA

Malaikat menghadap Allah dan bertanya : Ya Allah, mengapa memerlukan waktu untuk menciptakan wanita ini?

Allah menjawab : 

"Apakah kamu memerhatikan seluruh keistimewaan dan seluruh sifat yang ada pada ciptaan-Ku ini? Ciptaan ini harus memiliki lebih dari 200 organ yang selalu bergerak agar bisa menjalankan semua tugasnya. Ciptaan ini kelak harus mampu melayani suaminya, menjaga harta keluarga dan menjadi ratu di rumah tinggalnya. Ciptaan ini kelak harus mampu membuat enak segala macam makanan yang dihidangkan. Dia harus kuat mengandung anak dan sanggup melahirkan berkali-kali. Dia harus memberikan cinta yang bisa menyembuhkan rasa sakit. Dia harus bisa melakukan segala sesuatu hanya dengan 2 tangannya"


Malaikat terkejut dan berkata : "Hanya dengan 2 tangan? 2 tangan! Ini adalah hal yang mustahil"


Allah terus melanjutkan ciptaan-Nya lalu kepada malaikat, Allah berfirman : 

"Tunggulah sampai esok aku akan menyelesaikan semuanya, tunggulah sebentar. Ciptaan ini akan segera selesai. Dia ini akan selalu dekat dengan Aku. Dia bisa menyembuhkan dirinya saat jatuh sakit. Dia bisa bekerja sepanjang hari dan malam"


Malaikat mendekati wanita yang sudah tercipta dan memegangya lalu bertanya kepada Allah : "Ya Allah, Engkau jadikan wanita ini sangat lembut!"



Allah menjawab : 

"Ya sesugguhnya dia sangat lembut, tetapi Aku jadikan dia sangat kuat. Kamu tidak bisa menggambarkan sampai dimana kekuatannya, dia mampu menanggung beban dan menahan diri untuk bersabar"

Malaikat bertanya : "Apakah dia bisa berfikir?"


Allah menjawab : 

"Tidak hanya berfikir, dia pandai mengambil hati dan pandai berbicara, dia bias berdialog dan juga bisa berdebat"


Malaikat memegang pipi wanita itu dan merasa asing, kemudian bertanya kepada Allah : "Ya Allah mengapa pipinya ranum dan berkilau"


Allah menjawab : 

"Pipi itu bukan semata ranum dan berkilau. Di situ tersimpan air mata dan di situ terletak banyak beban berat"


Malaikat bertanya : "Kenapa mengalirkan air mata?"



Allah menjawab : 

"Air mata adalah satu-satunya cara melepaskan beban. Mengalirkan air mata adalah cara untuk mengungkapkan kesedihan, ketidaksenangan, pengaduan, kekecewaan, cinta, kebencian, kerinduan, kesendirian, kebahagiaan dan segala macam rasa yang ada dalam dirinya... ♥




Thursday, March 8, 2012

Banjir Kilat



Al kisah bermula. Ada tetamu datang melawat dari Jakarta, kakak aku ambik cuti 4 hari nak bawak diorang jalan-jalan. Untuk plan hari rabu 7th March 2012, adalah bawak diorang melawat saudara mara kat shah alam and gombak. Aku memula macam nak ikut, tapi diorang gerak tengah hari, clash dengan class. So aku decide taknak ikut. Ntah kenapa hati tu macam nak pegi tapi macam taknak pegi, gitew.


So pagi rabu tu masa aku nak siap-siap pegi class, mak aku ajak pegi shah alam. Sebab diorang nak gerak gombak dulu, so maybe dalam 2 lebih or 3 baru gerak pegi shah alam. Aku pun dah lama tak jumpa mak ndak aku. So susun plan, lepas aku habis class, abang aku fetch dekat train gombak, then heading to shah alam. 


Abang aku lagi satu, keje and OT. Kitorang yang lain memang follow, konvoi 3 kete sekali dengan abang saudara aku jugak. Ku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengah hari. Serious masa otw pegi shah alam tu dalam pukul 5 lebih, matahari terpacak lagi. Tapi mana nak tau, tetibe je hujan lebat tak berhenti. 


First stop rumah mak teh, then baru rumah mak ndak. Tapi masa nak gerka pegi rumah mak ndak tu, abang aku nak balik sebab dia ada hal. Time tu dalam pukul 7. Tak hujan lagi, kat shah alam la, KL aku tak tau. Since aku naik kete dengan abang aku and kete lain dah penuh so aku decide nak balik sekali laa, kalau tak terpaksa berhimpit, kosserr la kan. Tapi kakak aku bising sebab taknak follow pegi rumah mak ndak. Dah gaduh-gaduh, mengalah je laa. Tapi dah cakap nak balik awal, so lepas makan kitorang gerak. Dalam pukul 8.


So bermula la perjalanan aku, abang aku, abang saudara aku and him. Lepas keluar je dari tol shah alam tu dah start jam. Time ni dah start hujan lebat. Lagi teruk bila nak masuk KL, dekat area bangsar tu toksah cakap laa. Sempat aku tido bangun tido aku rasa. Then nampak jalan banjir teruk gila, dah cuak dah kat rumah macam mana la ni. Tapi yakin mungkin tak masuk air dalam rumah. Tetibe jiran depan rumah call bagi tau, area rumah air naik, nak dekat paras lutut je. Ya Allah, time ni aku dah fikir lubang saluran pipe washing machine tutup ke tidak sebab lubang tu sambung dengan longkang kat luar. Time ni terus call mak aku suruh balik jugak.


Tapi kitorang stuck dekat jam memang teruk gila. Nak masuk jalan tun razak punya laluan je air naik sampai lutut, so terpaksa pusing ikut dataran. Then aku nampak mercedes enjin mati, depan sikit nampak yang jenis macam sport car sikit but still brand yang sama, tenggelam separuh dah kete dia. Aiyooo. 


Perjalanan yang patut ambik masa 45 minit je jadi dekat 2 jam. Sampai dekat kawasan rumah, tengok semua gelap. Blackout!! Arghh!! Lagi laa aku risau, then rupa-rupanya, rumah aku tak blackout, just kawasan yang belakang which is dekat dengan ESSO je yang blackout sebab minyak petrol dia dah mengalir keluar. Bomba pun dah standby kat situ, nasib rumah aku tak black out. Kete tak boleh masuk, air je nak sampai lutut and diorang cakap masa aku sampai tu dah consider surut sikit dah.  And this is the memoriesssss T____T




Ni keadaan rumah masa abang aku sampai dulu. Indoor swimming pool, kau ada?



It's getting worst



Area train Damai, jam teruk.



Outside my house. Motor abang saudara aku air naik sampai dekat seat. =.='


Masa aku sampai, terus pindahkan mana kain yang kering tu dekat atas, and apa benda yang bole diselamatkan, letak dekat atas. Bilik abang and kakak aku dekat bawah, bila bukak pintu, semua benda terapung dah macam sampan aku tengok. 


Makanya, berhempas pulas laa kami sekeluarga mencuci rumah malam tu sampai pukul 12 malam. Menggeletar lutut semua. Nasib baik kakak sulung aku kebetulan datang, dia dengan suami dia tolong, then ada abang saudara aku, pun tolong, then kakak aku no 4 pun tolong walaupun tak habis-habis dengan BB dia sentiasa, awak ada sekali, pun kena kerah jugak. Hahahaha!! Rezeki laa kan. Kalau tak, nak harap kan aku dengan kakak aku then abang aku 2 orang, ntah pukul bape baru habis agaknya. 


Bagus jugak banjir macam ni, bersih terus rumah aku. Alhamdulillah, takde apa yang rosak. Cuma kena cuci and keringkan mana yang patut je laa. Tapi dengar cite, area KL banyak jugak yang teruk, sampai ada yang meninggal. Ni banjr paling teruk since 5 ke 6 tahun yang lepas. 





Tuesday, February 14, 2012

Mommy..


For those yang ada dalam FB aku maybe dah tau la kot kan. Just nak cerita, my mom masuk hospital semalam for her operation today. Penyakit apa, nama specific nye tidak la ku tau tapi something yang area rahim macam tu. As what i know, kita perempuan ada satu ketulan daging dekat area rahim (aku rasa la), then ketulan ni tak boleh lebih 6mm, if more than that bole jadi cancer if tak buang dia.


And if just buang benda tu, dia still akan tumbuh balik (mostly), so since my mom pun this year gonna be 59 years old and dah monopos jugak, makanya doc cadangkan buang dengan rahim sekali sebab takut nanti dia tumbuh balik, then takut jad cancer BUT mak aku taknak, masa doc suggest ni, 4 hari before operation day, so doc cakap takyah sign surat agreement operation now, balik then fikir masak-masak dulu.


Tiba hari untuk dia register nak masuk ward, doc datang check and tanya apa jawapan, but she's still with her answer even dah semua anak dia nasihat suruh buang jugak. Then tadi pagi, as what i plan memang aku nak gerak hospital jugak pagi then last minute tau ada test taxation today, so aku just datang college untuk test, mana tau sekali sir tak buat test, memang binawe sape yang kate ada test tu. So i call him to come and fetch me then we go together.


While I arrived, my mom still tengah discuss dengan doc on the last minute before kena tolak masuk dewan bedah, and doc paksa jugak buang rahim tu before any bad things happen, and thanx to my sister yang berjaya pujuk. Yes, she signed the agreement.....while the tears keep running on her face. And aku memang tak boleh tahan sangat tengok mak aku camni sebab selalu dia nangis aku bahan. Sebab apa? sebab nangis masa tengok drama. Hal-hal lain, dia cool sikit. 


Bila tengok mak aku kena tolak masuk dewan bedah, muka dia risau je, and i know there's 1001 things on her mind. Masa baru masuk hospital semalam around 10 plus macam tu, check bp is normal but then masa dah cucuk jarum untuk standby if nak masuk air or darah tu, dah naik 170+. See betapa risaunya dia. Before masuk operation room pun sama, makin naik bp dia. Bila dah after operaton bp sampai 194. Haiihh..


But no matter what, Alhamdulillah, praise to Allah, my mom was succeed with the 6 hours operation. And i was there since she entered the operation room cause, i want her to see the same face before and after she entered the operation room - and that's me :D


Bila tengok dia keluar dari dewan bedah, i was so touched!!!! Muka dia pucat macam orang hilang darah banyak, and muka dia berbekas2 something like wayar bius or what aku taktau. And dia dengar bising-bising, dia try bukak mata tapi mata still berat nak bukak but she trying to open and want to see the surrounding. And aku pegang je kaki dia dari depan pintu operation room sampai ke katil. The most hardest moment for me :(


Then after nurse move her to the normal ward, yet she is still sleeping. Aku tau betapa kuatnya bius dia, can u imagine for 6 hours operation kuat macam mana bius dia. And maybe people will say ada orang lain bedah sampai belas-belas and puluh jam tak kecoh pun, well that is other peoples, not for my family cause this is the first experience ever. Mak aku tak pernah kena masuk hospital even dah 59 years old, alhamdulillah. Amalkan petua orang dulu-dulu k? hehehehe


And tadi nurse ada cakap, if everything ok, she will discharge tomorrow. Can't wait for that. Kesian sebab dari tadi dia asyik cakap perut dia sakit, tapi suara sayup-sayup je. Ya Allah, kuatkan laa semangat mak aku, berilah dia kesihatan yang baik Ya Allah dan semoga dia cepat sembuh dari pemebedahan ni. Dan terima kasih kerana menyelamatkan mak aku daripada operation yang panjang tadi, aminn.


Aku dengar cite lagi, sakit ni memang banyak orang kena and this is due to, darah period tak keluar habis, that's why jadi macam tu. So lepas ni if aku period je, nak makan benda panas and minum benda panas, sebab boleh melancarkan period. hehehe


Btw, sorry laa if fakta sains yang aku cakap tadi, banyak auta dari fakta, hahaha. tu semua aku dengar dari orang keliling je, yang specific nye aku tatau laa kann.. Jangan marah la ye kalau salah, kami bukan budak science. heeee. kbye!


p/s macam nak remove blog je, ada ke yang follow blog ni lagi eyh??? i dont think soo =.=



Tuesday, February 7, 2012

Adorable !!







Sunday, January 22, 2012

Dot dot dot.