Thursday, April 2, 2015

How do we met?



Assalamualaikum everyone.. 


Blog ni dah boleh masuk tong sampah hendaknya, tapi macam sayang pulak sebab ada banyak kenangan. Especially post yang zaman baru nak up. kah kah kah. Okay, today nak cerita something yang dah berulang kali orang tanya dan berulang kali aku cerita. Dah macam astro pun ada asyik ulang cerita yang sama. Moh laa cerita kat sini, lepas ni orang tanya boleh la aku bagi link post ni je. hahahaha.



Everything start somewhere around 2010. Masa tu baru habis foundation and ada gap 5 bulan nak sambung degree. As usual, aku akan cari kerja part time dekat parkson. Situ je tempat paling senang nak dapat kerja part time untuk yang bertudung time tu. After few days aku join, supervisor arahkan aku untuk jaga fair dekat Isetan untuk seminggu, katanya i can get to know more about the brand and it is the easiest way to understand how to read the code and blablablabla. Hati berat taknak pegi sebab kena bukak tudung. cut it short, after discussed dengan family, diorang izinkan. Tapi aku bukak time kat tempat kerja je la. nak pegi and balik kerja aku pakai tudung. 


So first day dekat Isetan, ada staff brief dekat aku. Kat mana simpan stock, macam mana nak display and all. Ada sekali tu, aku masuk stor untuk tengok kat mana diorang ni simpan stock sebab stor besar tu share dengan banyak brand. Ada la 2 orang lelaki dalam stor tu. Sorang berdiri and sorang lagi duduk tengah check stock, and aku terpaksa lalu depan diorang ni sebab stor yang sempit. After dah kena brief tu aku naik atas, tempat nak jaga fair tu. 


Masa ni, ada sorang lelaki mencari siapa yang lalu depan dia tadi tapi sayang orang tu dah takde. Masa lunch aku turun, baru orang lelaki tu nampak and perasan jugak asyik pandang-pandang je. MELUATTTTTT. 


Hari berlalu, aku semakin kerap dapat salam dari orang. Bila ditanya orang mana satu yang kirim salam ni. Budak tu tunjuk dekat aku sorang lelaki yang buat aku rasa nak cekik-cekik je dia. Langsung tak berkenan. Dah la asyik tenung orang. Lepas tu muka macam berpeta, dengan spect putih dia lepas tu dengan ada benda tergantung kat telinga sebelah which is aku ingatkan tu subang. Ada hati nak kirim salam kat orang, intai orang pastu senyum-senyum. Puihhh!


Masa ni aku memang lone ranger, takde sesiapa. Tapi entah la, hati ni menyampahhhhh sangat kat lelaki ni. Tapi takde pulak dia berani nak datang tegur aku, asyik laaaa kirim salam melalui orang pastu intai-intai aku celah dinding la. Tengok-tengok orang pastu sengih sorang-sorang la. 


Ada satu hari tu, entah kenapa tergerak hati nak stalk fb dia. Saja try nasib main type nama dia kat FB. Boleh pulak jumpa. kah kah kah! Gambar takyah cite la, poyo habis. Kita saje la add, musti dia kembang kembang tu aku add kat fb. hahaha. Pastu entah macam mana bole start msj kat dalam fb tu sampai la bole tertukar no phone. Tapi bila kat tempat kerja tak berani pulak nak bertegur. Sampai la ada sekali tu, dia layan customer, and nak pack kan customer punya barang and aku punya counter betul-betul sebelah cashier. Time ni nampak dia senyum dari jarak yang dekat walaupun cuma disisi. Dia punya senyum tu keluar lesung pipit, entah kenapa tetiba rasa "eh not bad jugak". ekekekekeke


As time goes by, ada la keluar lunch beberapa kali even aku dah balik ke parkson pun still contact and lunch sesama but bukan berdua la. Beramai-ramai. 


After beberapa bulan, kitorang declared. But actually time ni hati tak berapa nak boleh accept lelaki sangat sebenarnya atas sebab tertentu la. Tapi cuba bagi peluang dekat lelaki, takkan aku nak tunggu orang perempuan jugak yang meminang aku. Perempuan dengan perempuan, mau mak aku campak aku dalam lombong. hahaha. Cuba jugak bukak hati, especially bila tau dia ni tak pernah ada girlfriend, so budget rasa sweet la aku yang pertama. puihhhh


Tapi hubungan tu cuma bertahan selama sebulan je bila aku decide untuk back off. Entah kenapa hati taknak. Rasa menyampah. Rasa tak suka.  Dia cuba nak pertahankan,padahal dia takde buat salah pun tapi aku tetap taknak. Rasa benci sangat. 


Setahun berlalu, hati tiba-tiba terdetik. Sampai bila nak tutup hati untuk lelaki. Kang orang ingat aku lesbian pulak, cukup la nama aku je lestary, takyah la ada les yang lain. hahahaha. Hati terdetik, kalau la ada orang yang sudi nak kawan dengan aku lepas ni, aku taknak yang setakat nak main-main. Aku nak orang yang pandang jauh dekat hubungan tu. Budget sangatt kann, padahal suruh masak pun malas. hahahaha


Fikir punya fikir, hati kuat untuk aku contact balik lelaki yang aku campak without reason setahun yang lepas. Try contact balik nombor dia dengan harapan masih nombor yang sama. Mungkin tuhan tau yang lebih baik, tuan punya nombor reply :)


We just contact trough handphone for almost a week before dia ajak jumpa. Masa nak jumpa ni dia punya nervous tu macam nak jumpa cikgu disiplin. Punya la nervous, rasa nak terberak semua ada. Hahahaha. First day jumpa, tengok wayang kat Pavilion, cerita Monte Carlo :D


After that, we get to be more serious with each other. And aku kenalkan dengan family, 1 year after that, masa mama operate. Takde nak cerita lebih-lebih pasal dia kat family, just kenalkan ni kawan aku then pandai-pandai la kau bawak diri. hahaha


Masa berlalu terlalu cepat and masa we celebrate our 2nd anniversary. Kitorang celebrate kat seoul garden, bersyukur la dapat aku sebab bawak makan seoul garden pun dah seronok beronok-ronok ok. hahaha. So masa makan kat sini tetiba dia paksa aku pegi ambik makanan apa yang aku nak which is so weird sebab biasa dia suruh aku duduk je dia yang ambikkan. Dalam keadaan pelik dan tanpa ada syak wasangka aku pun pegi pilih makanan yang aku nak dengan senyuman yang melebar sebab dapat makan seoul garden. 


Bila datang kat meja balik, aku pelik. tisu ni tadi kat tepi ni apahal kat tengah plak ni. Pastu macam tercoet sikit macam ada benda bawah dia. Pelik sangat ni. So aku intai la bawah tisu tu ada apa, kot katak masak tepung ke kan. hahaha. Bila aku selak tisu tu aku nampak kotak merah bentuk hati. :-|


Time ni dia tunduk je bawah, aku memang dah speechless la kan. Mati aku kena kelar dengan kakak aku kalau dia ni ajak aku kawin sebab belajar pun tak habis lagi ni. hahaha. Then aku tanya apo bondo eh ni? Dengan suara yang penuh sopan santun dia cakap 

"saya belum mampu nak ajak awak kawin sebab belum ada duit, tapi saya nak booking awak dulu. Nanti dah ada duit kita kawin"


Pom pom pom. selingan bunyi mercun raya cina. hahahaha. Kau ghase?? Terharu jugak la sebab ada jugak orang nak kawin dengan aku ghupernyaaa. hehehe. 


Hari berlalu demi hari kitorang tunang on May 2014. Which is aku rasa aku taknak tunang pun tapi lebih kepada orang-orang tua punya ice breaking la.gituw. hahaha. tapi biasa la, mana boleh nak ikut kepala kita yang muda ni ye dok? Dikatanya pelik-pelik idea.


Maka termeterai laa perjanjian antara dua keluarga. Maka bermula la proses mengikat perut untuk kumpul duit kawin. kah kah kah. 


Tak sampai setahun pun, kami selamat disatukan. I dont know how to say. aku cuma bersyukur sangat-sangat Allah hantar lelaki ni kat aku. Sebab aku rasa dia ni memang kental. boleh tahan dengan macam-macam perangai aku. Tak banyak kerenah. Tak pernah arah aku or cuba untuk ubah aku jadi someone yang entah apa-apa tapi ke arah kebaikkan. Insyaallah as time goes by kita ubah diri kita sikit demi sikit untuk jadi lebih baik. Sedar tak sedar, tahun ni dah 4 tahun kitorang kenal. And i am looking for another infinity years to treasure with you. Thank you for everything and thank you for choosing me. Hello my new family ;)



Semoga sentiasa didalam lindungganNya. Semoga diberi kekuatan menempuh segala dugaan. Semoga diberi kesihatan yang baik untuk berkhidmat sebagai isteri yang solehah untuk awak sehingga ke Jannah. Te amore husband


Wednesday, October 22, 2014

Gunung Kinabalu for a second time :)


Assalamualaikum... Ni entry basi. Baru teringat nak minta gambar dekat abang walaupun duduk sebumbung je pun =.="


Ni pegi panjat kinabalu untuk kali kedua dan yang pasti BUKAN yang terakhir. ehehehe. addicted wey kalau dah sekali panjat. kepuasan yang tak dapat nak explain dengan perkataan. Next mission on 2016, semoga diizinkan. mwehehehe


Ok kali ni kitorang pegi, sama je macam yang masa first time dulu cuma kitorang pilih date one day after sampai. So memang tak sempat nak jalan ke dairy farm walaupun susu tu dah rasa-rasa je kat hujung tekak. Tapi kali ni kitorang buat bbq malam before climb. Gila tak sedar diri masing-masing beli seafood sebanyak-banyak nye padahal askar ada 5 orang je. Bila tak habis selamba je panggil orang yang lalu lalang nak seafood tak. Orang pun tak berani ambik, entah sape-sape ko tetiba nak bagi makanan kan. Kot dah mandrem ke. ekekek


Perasaan macam biasa laa, nervous, excited, happy semua bercampur baur. isi perut rasa nak keluar. Tetap perasaan yang sama macam first time hari tu tapi kali ni under control lagi sebab dah tau what to expect. Bhahaha. Dan paling penting, kali kedua naik ni cuaca sangat sangat la baik. Masa naik tu je la, depan sikit dari layang-layang ujan sekejap. Tapi puncak memang tak lencun, basah dengan embun je. alhamdulillah. Pemilihan tarikh amat penting kalau nak naik, jangan pegi masa musim hujan. Kalau terlalu licin, kau dah sampai laban rata pun dia tak bagi continue untuk ke puncak. Taknak tanggung risiko, so sila turun balik dan cuba lagi di masa akan datang dan jangan mimpi dapat refund. Nan hado. hahhaha





Kali ni kitorang pegi naik MAS. Dapat harga promo, return ticket for only RM240. huehuehue. Compare dengan air asia masa ni, beza dalam bape puluh je tu pun tak masuk bag lagi. So tak fikir panjang la cite dia.. hehehe






Setibanya di KKIA. Ambik gambar pakai monopod. pestaimm uolss. tapi rasa cam bangang je, orang lalu lalang pun pandang pelik je. terasa macam looser. ahahaha






Kitorang kali ni tak stay dekat lounge yang dekat lereng bukit nama hot malatop macam last time. Abang aku taubat. hahaha. so cepat-cepat dia volunteer sponsor stay dekat Pines Resort. Nice place, selesa sangat and ada provide breakfast semua sekali. Resort paling famous kat Kundasang kalau tak silap sebab strategic tempat dia, dekat je dengan Kinabalu Park tu. 




Melantak seafood seperti tiada hari esok. Ketam dia gemok gemok. Aku yang tak makan ketam pun boleh jadi gila sebab besar sangat. Hahaha. Time ni sebenar nya dah ada cuak-cuak jugak fikir untuk esok. Terlepas la jugak cakap dekat abang aku, macam cuak la esok. Cam biasa la dia, tengok aku besar kecik besar kecik jee. ekekeke




Nak muntah menghabiskan. Orang tamak selalu rugi, jangan la ditiru. Ni pun ada yang mentah tak habis, last sekali bagi je dekat orang-orang yang keje kat kitchen tu. Rezeki kau laa. huhuhu





Selain tempat yang strategic, Pines Resort ni famous aku rasa sebab view dia. Memang kau bole nampak clearly puncak Gunung Kinabalu. Ni bergambar sebelum misi dilancarkan. :D




Ni kat entrance, betul-betul lepas checkpoint nak start. Bismillah. :D



Maka, bermula lah misi kami. Aku kali ni memang tekad nak sampai puncak. Tercabar la asyik kena perli lembik kan. Hello, i ni sado ok. Saje je taknak tunjuk. T______________T puihhh


Sepanjang perjalanan takde ambik gambar sangat sebab dah puas ambik gambar masa first time hari tu kan. So kali ni memang focus jee sebab kalau boleh nak sampai lagi awal dari rekod sebelum ni. hehehe. Ada la ambik sekeping dua tapi tak banyak la, tapi tak penting sebab kali ni kan berjaya sampai lagi atas so setakat gambar-gambar kat bawah ni tak berapa nak ummpphh je rasa dia. HAHAHAHA




Okay, ni kawan abang aku ambik. Laban Rata masih lagi kosong. Kau gila tak kosong, kawan abang aku sampai pukul 12 lebih kot. Kuss semangat. Dia jalan sendiri je, takna berhenti makan ke apa. Bag pun dia bagi porter bawak, aci la laju kan. Kitorang start naik pukul 9. 


Berjaya la awal sikit dari rekod sebelum ni, dalam pukul 4 rasanya dah sampai. Tak banyak beza dengan rekod sebelum ni sebab lepas dari layang-layang, akid sakit lutut. Okay ni ada tips. Korang kalau nak pakai knee guard ke, ankle guard ke, pak guard ke. Dinasihatkan make sure korang selesa. Memula pakai memang la selasa, dia grip kaki korang tapi kena ingat, benda tu macam ketat and bila mendaki nak guna tenaga banyak and kalau darah flow tak lancar boleh jadi cramp just like what happen to akid la. And bila dah cramp, its too late for you to save your leg. Kau sembur la segala jenis muscle pain and even makan ubat pun takkan jalan sebab flow darah tak lancar. So kalau taknak buang masa, fikir-fikir la nak pakai segala jenis guard tu. Mungkin bole pakai kejap then bukak biar darah lancar sikit then pakai balik. At least ada ruang sikit, sebab dari bawah nak sampai laban rata adalah 6km mendaki yee bukan jalan rata.





Pukul 2 pagi. About to continue to the summit. Kali ni takde drama nak demam ke apa sebab dah tekad. Ego kan, sebab dah kena cabar. Laju ok aku jalan, tapi dah sampai kat tali-tali tu telan air liur jugak la. Tapi positif positif. Cuba gunakan tips yang orang pernah cakap before this. Pegang tali, rapatkan badan dengan batu and daki dengan selesa, itu cara paling selamat. Jangan pandang belakang lagi, move onnnn. 




Sejuk tak kat atas tu? takde lah. tak sejuk pun. 7 degree celcius JEEEEE. Cakap pun keluar asap. Hahahaha


.

Nampak tak senyum lebar nak mampus tu. Haaaa kali ni sempat sampai check point. Tu pun lepas merangkak-rangkak aku nak panjat sebab gayat punya pasal, Sempat lagi kena bebel dengan porter yang lalu, kau jangan merangkak batu tu graviti dia kuat, nanti dia cium kau baru tau bah. Gitttuuuu. hahaha. 


Dah lepas check point ni, jangan risau sebab dah kurang challenging nya. permukaan yang lebih rata tapi masih mendaki. Ada tali, nak jalan tanpa tali pun boleh tapi dinasikatkan lalu dekat sebelah tali walaupun taknak pakai. Sebab kawasan gelap so kau tak tau apa ada kat sebelah, kalau ikut sebelah tali dah tentu lah tu kawasan yang selamat. Tapi kalau dah naik sepuluh kali, bole abaikan post ni. ekeke


Sesampainya dekat atas ni. Sejuk sampai ke tulang. Kalau dekat laban rata tu je dah 7 degree celcius, dekat atas ni aku rasa memang dah negative kot sebab memang nak jalan laju pun tak tau macam mana. Sejuk yang teramat. bibir dah kering, air nak kena jimat. Kaki dan tangan semakin cramp. Aku berjaya sampai dekat KM8 je. ada lagi 700 meter nak ke tempat paling atas. Dari KM8 tu clear sangat, rasa macam dekat je tapi dah tak daya sebab terlampau sejuk. Tak dapat bayangkan kalau musim hujan. Macam mana la sejuk dia kan. Tapi jangan risau, slowly take your time. Walaupun berhenti setiap 2 langkah, teruskan jee sebab dah alang-alang sampai sini kan. hehehe


Akid yang sombong taknak pakai cover untuk muka masa naik, bila dah sampai atas ni baru tau muka beku macam apa. Nasib la shawl aku panjang, bole lilitkan muka. Tu belakang kitorang tu, simbol yang famous dalam duit singgit  :D




Macam ni la jalan dari check point tu. Tak de nak panjat-panjat dah tapi still mendaki lah. 





Duit singgit :D






Ni betul-betul nak ke tempat yang ada papan tanda tu. abang aku dengan kawan dia je yang sampa sini. Aku belakang dia 700meter. Ni meter-meter yang terakhir :)






Aku sampai setakat sini je tapi dah sejuk otak pun beku tak teringat nak posing depan ni. Hahahhaa. Ada la tolong orang ambik gambar pastu duduk balik. Tak larat dah. Hahaha






Begini lah papan tanda dipuncak tu. Siapa kata orang gemuk tak boleh sampai puncak. Ni ada ni. ekekeke. ampunnnn :D










Abang aku cakap, nak jalan pun tak larat dah. Dia punya sejuk tu. perghhhhhhhh



Kakak aku tak jauh dari aku dengan akid. Dia pun lepas jugak check point. Tak jauh dari check point dia dah give up tak larat so dia bantai tido kat satu batu besar, Penat sangat la tu, then terserempak masa nak turun so kami decide nak turun dulu ke Laban Rata untuk kemas bag. pukul 10.30 dah kena check out. Korang kalau nak berposing kat atas tu dia bagi sampai pukul 7 ke 7 lebih macam tu la. Lepas tu kena turun dah. Sunrise pukul 6 lebih tak silap. Sabah kan cepat siang. 

Sesampai di Laban Rata, breakfast dulu. Kali ni decide nak lepak kat luar ni. Sejuk la tapi bila lagi nak dapat view macam ni kan. Breakfast di atas awan orang kata. hahaha. Oh ye, dari tempat kitorang duduk ni boleh nampak tau orang yang turun ikut laluan lain. laluan turun ada 2, pilih laluan yang sama masa kau panjat atau pun laluan ke neraka, ni aku yang panggil sebabnya kau akan turun secara parasiling. Betul ke tak eja tak tau la, dia ikat badan kau kat batu pastu ikut lereng-lereng gunung tu la. Pakai la helmet la apa semua. Nampak je diorang lalu kat titi yang tergantung-gantung kat atas tu. Serammmm. ada nyawa spare ke apa tak tau. 


Ok ada tips lagi. Nak dijadikan cerita, kasut aku tapak dah macam terlambai-lambai before kitorang nak panjat tu. So aku standby kasut getah 10 ringgit beli kat kundasang. Kasut yang sama porter pakai. Sumpah selesa gila untuk memanjat. Dia punya grip tu memang bagi kau rasa extra safe, no wonder dorang relax je berjalan dekat lereng sebab memang grip habis. Tapi kalau nak turun jangan pakai lah sebab dia getah memang pure, so keras sikit. Aku pakai masa turun so kuku macam tersepit, sampai darah beku dan kuku tercabut. Sedeyy!!




Sampai ketemu lagi Gunung Kinabalu.. Ahhhh type ni pun dah rasa sengih-sengih dah. Rinduuu nyaa nak panjat lagi. Sila la pergi, memang takkan rugi tapi rasa nak naik lagi. hahahahaha. Sayonaraaaa





Saturday, November 23, 2013

Buntu.

Assalamualaikum..

Pernah tak rasa macam kepala serabut sangat lepas tu bila orang tanya, kita sendiri macam tak dapat nak explain apa yang serabut dalam kepala? Rasa dia macam nak sepak diri sendiri sampai dah tak serabut. Heh!


These few days entah la kenapa. Asyik laa rasa macam frust, serabut, semak dan sewaktu dengannya. Rasa macam entah. Macam tak suka dengan diri sendiri. Rasa macam diri sendiri ntah apa-apa. Macam takde guna blablabla. Lepas tu rasa macam down lagi bila tengok orang umur sebaya tapi dah berjaya. Dah ada achievement yang boleh dibanggakan. Sigh!


Tapi orang kata, kalau nak bandingkan diri, jangan bandingkan dengan orang yang ada kat atas. Sampai mati pun belum tentu kau akan capai. Cuba bandingkan dengan orang yang ada kat bawah, boleh buat kau rasa bersyukur dengan nikmat yang kau ada. Tapi kalau macam tu, rasa macam tak motivated la pulak. See? Ada je benda yang kepala ni nak fight. Meluat dengan diri sendiri. 


This is not good. Semak nya kepala tuhan je yang tau. I need fresh air. Entah laa. Harap semuanya okay okay je laa kan. Rezeki manusia tu tak sama. Lain orang lain rezeki. Tapi one thing yang aku dapat belajar dari keadaan keliling - kalau asyik sangat cakap pasal orang, 

Eleh dia tu mak bapak kaya so kalau belajar bodoh pun apa ada hal.

Eleh dia tu berjaya sebab mak bapak doakan je tu, kalau kau tengok perangai dia syaiton nye bukan main lagi. 

Eleh dia tu, kuat kipas boleh laa lecturer bagi extra marks. Eleh dia tu. eleh dia ni. Serrrr! 


Bila kita keep cakap benda macam ni, sebenarnya penyakit ni tak bagus sebab jadi depan mata aku sendiri. Orang yang di-eleh-eleh-kan tu laa top student. Orang yang asyik bercakap tu jugak yang tertinggal ke belakang. Time ni laa baru kau macam tersedar, terduduk dan segala ter ter lagi. Rasa nyesal kan. 


Sebab tu orang cakap, rezeki lain lain. Jangan pernah question rezeki orang. Jangan pernah hina orang. Dunia ni bulat. Pengajaran yang sangat bernilai wey. Secara tak sengaja ajar kita supaya kurang-kurang kan la bercakap pasal orang. Layan je la diri kau di dunia kau sendiri. Moh laa sesama kita muhasabah diri dan melakukan perubahan untuk masa depan yang lebih cerah. Walaahh! :P








Wednesday, November 20, 2013

Officially Graduant!


Assalamualaikum :)


Hello bello. I'm officially graduate tapi cert kena tunggu bulan depan  !!! Finally kan, Bachelor (Hons) Accounting and Finance from University of Greenwich. Walaupun bukan first class tapi takpe laa. Redha kena bayar loan yang boleh campak myvi sebijik. Ha ha ha. padan muka kau tak belajar. 


Ceremony last saturday kat Istana Hotel. Best laaaa sebab tak pernah rasa kan pengalaman convo macam mana tapi dah ada pengalaman, rasa macam hari-hari je nak convo. Kah kah! Orang kurang kasih sayang memang macam ni, gilakan perhatian =.='


Tapi best la sebab family gathered masa hari tu even bapak aku pun ada. So apa plan? In shaa allah laa kalau diizinkan bulan depan start laa kerja tempat baru, nervous wey! T_T Takut tak dapat nak buat yang terbaik. Semoga baik-baik jee laa yeh. Amin


Kawan yang lain pun ramai dah kerja, tak kurang jugak yang still honeymoon. Main-main je lagi lepak rumah tak buat apa. Gila korang, kalau aku tu dah meroyan tak tau nak buat apa. 


Anyhow,  Congratulation untuk semua. Dak dak first class tu untung laa korang bole waive loan wey T_T jealous much ! Diakhiri dengan gambar orang kurang kasih sayang. Kbye!













Wednesday, November 6, 2013

Tak best.


Orang kata pengalaman mematangkan, tapi ada certain yang menakutkan. 

Menakutkan. Paranoid. Terbayang-bayang lagi sebelum tu masa kena macam mana sakit dia. 

Bila dah paranoid, semua benda tak kena. bila semua benda tak kena, rasa nak hempuk kepala orang. 

Perasaan yang bercampur baur. 

Perasaan yang diri sendiri tak tau nak describe macam mana.

Cuma tak sanggup nak hadapi untuk kali kedua kot. 

Walau sebesar zarah pun....