Tuesday, February 14, 2012

Mommy..


For those yang ada dalam FB aku maybe dah tau la kot kan. Just nak cerita, my mom masuk hospital semalam for her operation today. Penyakit apa, nama specific nye tidak la ku tau tapi something yang area rahim macam tu. As what i know, kita perempuan ada satu ketulan daging dekat area rahim (aku rasa la), then ketulan ni tak boleh lebih 6mm, if more than that bole jadi cancer if tak buang dia.


And if just buang benda tu, dia still akan tumbuh balik (mostly), so since my mom pun this year gonna be 59 years old and dah monopos jugak, makanya doc cadangkan buang dengan rahim sekali sebab takut nanti dia tumbuh balik, then takut jad cancer BUT mak aku taknak, masa doc suggest ni, 4 hari before operation day, so doc cakap takyah sign surat agreement operation now, balik then fikir masak-masak dulu.


Tiba hari untuk dia register nak masuk ward, doc datang check and tanya apa jawapan, but she's still with her answer even dah semua anak dia nasihat suruh buang jugak. Then tadi pagi, as what i plan memang aku nak gerak hospital jugak pagi then last minute tau ada test taxation today, so aku just datang college untuk test, mana tau sekali sir tak buat test, memang binawe sape yang kate ada test tu. So i call him to come and fetch me then we go together.


While I arrived, my mom still tengah discuss dengan doc on the last minute before kena tolak masuk dewan bedah, and doc paksa jugak buang rahim tu before any bad things happen, and thanx to my sister yang berjaya pujuk. Yes, she signed the agreement.....while the tears keep running on her face. And aku memang tak boleh tahan sangat tengok mak aku camni sebab selalu dia nangis aku bahan. Sebab apa? sebab nangis masa tengok drama. Hal-hal lain, dia cool sikit. 


Bila tengok mak aku kena tolak masuk dewan bedah, muka dia risau je, and i know there's 1001 things on her mind. Masa baru masuk hospital semalam around 10 plus macam tu, check bp is normal but then masa dah cucuk jarum untuk standby if nak masuk air or darah tu, dah naik 170+. See betapa risaunya dia. Before masuk operation room pun sama, makin naik bp dia. Bila dah after operaton bp sampai 194. Haiihh..


But no matter what, Alhamdulillah, praise to Allah, my mom was succeed with the 6 hours operation. And i was there since she entered the operation room cause, i want her to see the same face before and after she entered the operation room - and that's me :D


Bila tengok dia keluar dari dewan bedah, i was so touched!!!! Muka dia pucat macam orang hilang darah banyak, and muka dia berbekas2 something like wayar bius or what aku taktau. And dia dengar bising-bising, dia try bukak mata tapi mata still berat nak bukak but she trying to open and want to see the surrounding. And aku pegang je kaki dia dari depan pintu operation room sampai ke katil. The most hardest moment for me :(


Then after nurse move her to the normal ward, yet she is still sleeping. Aku tau betapa kuatnya bius dia, can u imagine for 6 hours operation kuat macam mana bius dia. And maybe people will say ada orang lain bedah sampai belas-belas and puluh jam tak kecoh pun, well that is other peoples, not for my family cause this is the first experience ever. Mak aku tak pernah kena masuk hospital even dah 59 years old, alhamdulillah. Amalkan petua orang dulu-dulu k? hehehehe


And tadi nurse ada cakap, if everything ok, she will discharge tomorrow. Can't wait for that. Kesian sebab dari tadi dia asyik cakap perut dia sakit, tapi suara sayup-sayup je. Ya Allah, kuatkan laa semangat mak aku, berilah dia kesihatan yang baik Ya Allah dan semoga dia cepat sembuh dari pemebedahan ni. Dan terima kasih kerana menyelamatkan mak aku daripada operation yang panjang tadi, aminn.


Aku dengar cite lagi, sakit ni memang banyak orang kena and this is due to, darah period tak keluar habis, that's why jadi macam tu. So lepas ni if aku period je, nak makan benda panas and minum benda panas, sebab boleh melancarkan period. hehehe


Btw, sorry laa if fakta sains yang aku cakap tadi, banyak auta dari fakta, hahaha. tu semua aku dengar dari orang keliling je, yang specific nye aku tatau laa kann.. Jangan marah la ye kalau salah, kami bukan budak science. heeee. kbye!


p/s macam nak remove blog je, ada ke yang follow blog ni lagi eyh??? i dont think soo =.=



Tuesday, February 7, 2012

Adorable !!