Sunday, November 20, 2011

Vacation Part I


Last monday aku terbang ke negeri dibawah bayu, boleh bah kalau kau !! Hahaha. At first planning aku ajak datang sini nak panjat gunung kinabalu tu, tapi akak aku tersalah pilih tarikh makanya tak jadi. Dia book just untuk 3hari 2malam. Ingat pegi melaka agaknya setakat 3 hari tapi bagus jugak, tu pun duit dah macam air dah keluar, mentang mentang first time keluar duit sendiri kan, baru laa terasa betapa banyak nya nak kena keluar duit tapi tu pun ada cucuk mama sikit-sikit :P


Bagus jugak kali ni abang doremon ada ikut so dia dah google and plan semua activity. Aku tak kisah laa mana korang nak pegi yang penting aku nak pegi manukan nak pegi manukan !!! Malam before pegi tu, dah terbayang-bayang dah aku duduk tepi pantai sambil tengok sunset, weeewuu !! 


Hari isnin pukul 3 pagi dah gerak pegi KLIA, part ni lagi aku panassss. Mama, ayang, abang ali and abang alin (doremon) should be naik firefly, sebab last minute kate nak ikut. Aku and akak aku dah book air asia siap-siap dah. Ntah macam mana, seminggu before fly, management firefly kate flight diorang cancel, menggelupur laa akak aku pegi call center dia nak tau kenapa. pum pang pum pang pum pang, diorang kate flight pegi KK, MAS dah take over so settle itu ini and at the end diorang tukar flight dari firefly ke MAS. Waahhh. kemain lagi korang kan, seronok bronok dok perhangat kitorang kan?? Geramm !!Takpe laa, rezeki mereka. TT___TT





Hantar orang-orang eMAS =.='



Orang eMAS tengah check-in


Time dah settle check in, counter luggage tak bukak lagi, so isi perut dulu. Pegi food court semua kedai tak bukak lagi, yang doremon nak mcD pulak, layankan aje. Aku dah la tak gemar betul fast food punya breakfast ni, terpaksa la jugak telan, tu pun order porridge. heh!




Al-maklum aku tak pernah breakfast dekat fast food, so tetibe nampak benda ni aku adalah jakun. wakakak !! Abang aku dah buat muka menyampah gila tengok aku jakun nak mam. kekeke. Maap laa, biasa breakfast makan nasi lemak je. :P



Then diorang dah send luggage and all, aku and akak aku terus pecut ke LCCT, sampai sana tunggu kawan kakak aku, kak nel then terus check in. Time semua memang ngam ngam, pandai budget kan. 




Cakni and kak nel


Kitorang pun ada rezeki jugak, masa pegi dapat HOT seat, mwehehe !! Bagus, sangat selesa, tapi bila dah sampai KK, konon nak berlagak laa dengan orang-orang eMAS yang kitorang dapat HOT seat, kena boooo ada laa. grrr !!



Tak lama lepas depart, aku terus krooh krooh krooh, terjaga time dah nak sampai. Masa tu tengok luar nampak ada laut, dalam hati berkata, ni mesti aku tengah lalu laut china selatan. wakakaka !! Ske hati kau je kann.







Rumah yang dari atas nampak macam kotak kotak je aku tengok, rapat dan padat.


Keluar je dari airport melilau cari orang-orang eMAS. Driver apartment dah tunggu dah ni, tapi diorang bayang pun tak nampak, kate kat tempat taxi jenuh la aku berjalan sampai ke hujung nun, sekali rupa-rupanya diorang dekat airport lagi satu. Baru la kitorang tau dia ada 2 terminal =.='



Ole-ole dari orang eMAS :P


Then dah fetch diorang terus check in, letak barang and settle apa yang patut. Aku stay Marina Court Apartment, betul betul menghadap laut, manyak syiookk owhh. Apartment ni ok, as for me laa tapi service macam harem sikit. Akak aku and yang lain semua taknak stay sini dah tapi ntah, bagi aku ok je. 


Ada 3 bilik, kitchen, hall washing machin semua ada. And paling best, swimmping pool sebelah bilik je. hahaha. Dia punya service poor sikit sebab tempat ni private, kau kalau nak stay memang contact dengan owner rumah je, takde kena mengena dengan apartment punya service ke apa makanya jangan la kau harap dapat service macam kat hotel, nan hado !! Minta tukar towel pun dari kitorang baru keluar rumah sampai laa nak check out dah, bayang pun tak nampak. 


Then kitorang menuju ke kedai makan. Lapo ni, orang orang eMAS ye laa dah kenyang kan. Kata pun first time ke sana kan, so tatau mana tempat agak murah and sedap untuk makan. Kat depan apartment tu ada restoran-restoran menghadap laut, so makan kat situ je. 





Muka-muka lapoo, aikk? macam mana muka aku tetibe boleh jadi besar tu?? Hak hak hak !! Ampunnn..




















Yang licin tu memang pinggan aku lahh. Sedap jugak laa, tapi aku tatau kenapa aku boleh makan selicin tu. umpphh ummphh. Settle makan, mencari tempat bot nak pegi ke pulau. Tepi restoran tu ada pasar, pasar filipina tak silap aku. Kitorang lalu situ, bertanya laa kat mana boleh dapat bot nak pegi pulau. "kau jalan terus aja, dekat aja, terus aja nanti kau sudah nampak". Kamipun berjalan berjalan dan berjalan.




Sempat lagi. 



Lagi sempat




Anak dara terakhir dalam family, eyh????




Penjual ikan terhebat abad ini.




Ayang and me







Bonda




Teruskan perjalanan.



We found this. Nampak tak?



Yes !! Dah sampai jetty !! Tapi takde bot pun *full of question marks on our head*
"Oh jetty nya di depan lagi bah, kau terus lagi, sikit aja lagi"


Teruskan perjalanan yang dah terasa macam marathon. Jauh gile dah ni. 


But seems like situation turn to crazy and out of control.













Dan akhirnya, kami jumpa. And bila check GPS, rupanya kitorang berjalan 5km. Terus aku lapar balik lepas tu, dasar !!





Sekian selamat malam, aku sambung nanti. Ngantukk !! Hahahahah !!









No comments: