Thursday, October 7, 2010

Aku jadi perempuan ?


Tajuk sumpah rasa nak lempang kan ? Habis selama ni kau tu apa ? Pondan ke cik mirna oii ? Hahahaha. ok. ok. Actually aku nak cerita pasal hari ni ada beli few things untuk jaga muka.

Ok, if korang nak tau, dulu dulu aku memang tak tepek apa kat muka ni. Setakat facial foam biasa je, tu pun mak aku yang beli kan. And most of the facial foam yang dia beli, mesti warna pink and bila tanya, jawapan dia, "adik kan suka pink" adoii. =.='

Masa sekolah mana bole pakai make up segala ni kan, and memang aku tak biasa pakai. Even if jang out sekali pun. Mak tak reti nok. Hahaha. Aku dulu setakat tepek moisturizer and bedak baby johnson tu aje, then bila dah masuk sekolah teknik, dah pandai guna compact powder tapi tu pun yang maybeline untuk teenagers tu. Hahaha.

Dulu memang aku tak reti nak jadi perempuan. Ok, the fact is aku meamng perempuan,TULEN ok ? Maksud aku akt sini, tak pernah nak masuk kedai, cari barang untuk jaga muka ke, jaga badan ke. Apa yang ada kat rumah ni, itu la aku bedal. And dressing memang tak pernah nak terfikir pakai wedges ke, heels lagi la haram kan. So dulu aku memang hantu sneakers, tak pun pakai flip flop aje.

So after aku umur 18 tahun, balik dari PLKN aku kerja part time dekat Parkson KLCC, so aku memang berkawan dengan orang orang yang umur lagi tua dari aku. Diorang ni tak payah cakap la, make up tu if korek pakai sudu mau sama denan yogurt. wuuu. gila tebal dia pakai kan. And diorang bising jugak tengok muka aku suci gila kan. And pernah sekali tu diorang make up kan aku, sumpah balik aku rasa nak pakai purdah. Bukan sebab macam opera, tapi aku rasa pelik gila.

And time aku kerja tu jugak la diorang ajar aku pakai kasut yang tinggi-tinggi ni. Masa tu aku jaga kasut pulak kan, and pernah diorang bagi aku 1 office shoes ni, meman tinggu tak payah cakap la. Halus dia tuhan aje yang tau. Aku tengok dah telan air liur, waddahell semua ni kan ? Then diorang cakap untuk reduce kan kaki aku yang kengkan bila berjalan. =.='

So sekarang ni aku memang bole dikatakan rajin jugak la search dekat utube macam mana nak pakai ni. Nak pakai tu. Gila tade kerja, malam malam aku dok sapu segala macam make up kat muka then takut nak keluar bilik pegi toilet basuh. Hahaha. Sengal nak mampos.

So tadi masuk the face shop. Actually tak ade tujuan, saja masuk nak tengok apa ada la. Then try lip gloss, so far tak jumpa lagi lip gloss yang betul betul aku suka warna dia. Payah sangat. Then try eyeliner, sangat seronok eyeliner dia. Senang nak lukis-lukis. So grab tu, then aku pusing-pusing lagi nampak mask.

Before this ada la gatal try mask kan. tapi beli yang pakai sekali je dekat watsons tu. Tu pun sebab kadang-kadang aku ni malas nak remove make up then main tidur aje, hasilnya muka macam kertas pasir. So orang kata pakai mask bole reduce. So try la, best jugak sebab aku suka bila dia dah kering, tarik dari muka macam hebat je rupa kan. Hahaha.


So tadi aku beli ni. Cucumber. Bau sangat wangi. And im wondering, cucumber yang guna untuk kat muka tu, sama ke dengan yang masak kat dapur tu. Sebab aku dengar orang cakap lain. Wuuu. =.='

And after pakai ni memang fresh je rasa. Rasa macam sejuk sejuk aje. Heee. Best.Best. Berbaloi. :D


And beli ini jugak, yang ni seronok sebab bila sental sental tu nampak kotor kotor tu keluar. Baru puas hati kan ? Heheehe.

Bila aku fikir balik, macam batak aje aku ni kan ? Ye la, orang perempuan memang sinonim dengan penjagaan itu ini, tapi aku ? Hahaha. But thanx GOD even dulu tak pakai apa-apa, aku tak ada skin problem just a bit dry saje. :)

So lepas ni totally perempuan ke apa? hahaha. susah jugak jadi perempuan ni kan, banyak sangat pelaburan dia. Wuuu..



No comments: